Kevade lemmiksalat

ratsuritähtIga päevaga aina rohkem ja rohkem tunnetan kevade lähedust. Päike paistab ja linnukesed hõiskavad juba varahommikul, kaugelt põllult kostub kurgede rõkkav krulkruu – oleme tagasi! Kasemahl tilgub, kuigi aia taga kraaviservast toksin jalaga veel jääd. Talve jälgi on veel kõikjal, on ju alles märts.

Meenutan oma mõne aasta taguseid kevadeid Hispaanias – päike oli aprilli keskpaigaks kõik kevadlilled  ära õitsetanud, ratsuritähed olid veel aeda kaunistama jäänud. Puud-põõsad enamasti rohelises leherüüs, murelitel rohelised viljad valmimas, viinamarjaväljad siiski veel hiirekõrvul.  Eriliselt värskendav ja õhtuti isegi karge ilm pakkus sellest maast täiesti omamoodi elamusi. Laanetuvid laulsid õhtuti oma lembelaulu otse mu akna all ning lendasid siis tiibade plaginal puude otsa pessa.

viinamarjavaljad kevadelLõunasöögiks ostsin enamasti maasikaid, värsket salatit, paprika, tomateid, karbi anšooviseid ja mune, et endale Katalaani salatit valmistada. Oliivid ja oliiviõli oli mul kapis alati olemas.
Siin retsept ja valmistamisõpetus:
1 lehtsalat või salatipea
2 väikest tomatit
1 väiksem paprika
1 sibul
5-6 rohelist oliivi
1 kõvaks keedetud muna
3 anšoovist
neitsioliiviõli
värskelt jahvatatud musta pipart
soola

katalaani salat 2Pese salat hoolikalt, nõruta ja kuivata salatikuivatid. Haki keskmisteks tükkideks. Pese tomatid ja lõika sektoriteks. Pese ja puhasta paprika varrest ning südamest. Lõika viiludeks. Koori sibul ja lõika ratasteks. Koori keedumunad ja lõika pikuti sektoriteks.
Laota suuremale taldrikule esmalt salatitükid, siis tomatirattad, paprikaviilud, sibularattad ja oliivid. Lisa ka munasektorid ja anšooviseribad. Vala tassi sorts oliiviõli, puista pipart ning soola ja sega. Nõruta salatile ja serveeri.
See salat toob mulle alati meelde Hispaania kevade, kuid maitseb Eestis samuti hästi, pole kahtlustki!